Evitarea fraudelor

Căutarea de vehicule pe Internet este rapidă, confortabilă şi bună, iar în cel mai scurt timp obţineţi oferte corespunzătoare pentru vehiculul dorit, la un preţ avantajos. Însă unele persoane răuvoitoare se folosesc de această dorinţă de oferte. Astfel s-au dezvoltat sisteme de fraudă cărora le cad pradă cu uşurinţă cumpărătorii şi vânzătorii neavizaţi şi creduli.

Însă este uşor să fii protejat de fraudă, dacă respecţi câteva reguli de bază. Multe dintre ele sunt tot atât de vechi ca şi maşinile rulate din anunţurile auto date la ziar. De exemplu, ascunderea avariilor datorate accidentelor, manipularea tahometrului, numărul greşit de proprietari anteriori, acte falsificate şi aşa mai departe.

Noile sisteme de fraudă de pe Internet pot fi reduse la câteva cuvinte cheie:

 • furtul de date prin intermediul aşa numitor "mesaje electronice de phishing"
 • fraudă financiară prin plata în avans (cec, transfer bancar sau Western-
  Union)
 • numere de telefon cu taxare suplimentară (0190, 0900, 0180, 0137)

FURTUL DE DATE

Problematica „phishing“ (pentru „password“ şi „fishing“) apare mai des în ultimul timp. Escrocii încearcă astfel să obţină parole şi date confidenţiale.

Pentru aceasta sunt expediate mesaje electronice falsificate în numele unor societăţi cunoscute, în care sunteţi solicitat să faceţi clic pe un link care vă trimite pe pagini de Internet falsificate. Acolo sunteţi rugat să introduceţi date personale şi confidenţiale, ca de exemplu numele de utilizator şi parola.

Astfel poate fi identificat un mesaj electronic de phishing:

Deja din mesaj vi se solicită să introduceţi date confidenţiale într-un formular sau să urmaţi o legătură directă. De multe ori, mesajele electronice falsificate conţin multe greşeli de ortografie şi gramatică. Sunt invocate motive importante, precum pierderi iminente de date sau pretinse verificări de securitate.

Astfel vă protejaţi de mesaje electronice de phishing:

 • fiţi sceptic atunci când primiţi nesolicitat mesaje electronice care se potrivesc problemelor enumerate mai sus
 • nu apăsaţi pur şi simplu pe un link direct şi nu descărcaţi fişiere ataşate
 • nu introduceţi date confidenţiale

AutoScout24 nu vă va trimite niciodată nesolicitat mesaje electronice, în care trebuie să deschideţi fişiere ataşate sau să introduceţi date!

Pentru cazul în care nu sunteţi sigur că mesajul vine într-adevăr de la AutoScout24 sau aţi primit în mod clar un mesaj electronic falsificat în numele AutoScout24, adresaţi-vă serviciului nostru de asistenţă pentru clienţi.

FRAUDA FINANCIARĂ

1. "Prea bun pentru a fi adevărat"

Dacă găsiţi o ofertă specială care are un preţ mult sub preţul pieţei, ar trebui să verificaţi foarte critic oferta şi eventual să apelaţi la ajutorul unei persoane cunoscute. Un vehicul sport de exemplu, care este ofertat cu 20, 30 sau chiar 50 la sută sub preţul pieţei, ar trebui să vă facă circumspect. Mai ales pe Internet, ofertanţii sunt conştienţi de valoarea vehiculului lor. Comparaţi de aceea online preţul cu alte oferte similare.

"Prea bun pentru a fi adevărat?" - acest lucru este de multe ori corect!

2. Nu cumpăraţi niciodată fără o verificare prealabilă

Cumpărarea vehiculelor nu este o problemă de încredere. Ca şi persoană particulară interesată nu ar trebui să faceţi niciodată plăţi fără o verificare prealabilă (a se vedea mai jos). O verificare amănunţită a vehiculului şi o conducere de probă ar trebui să fie de la sine înţelese, pentru că nu cunoaşteţi deloc vânzătorul. Dar sunteţi dispus să îi daţi câteva sute sau chiar câteva mii de Euro pentru vehicul. Deci convingeţi-vă că vehiculul merită acea sumă. În plus, sunteţi proprietarul legal al vehiculului numai dacă sunteţi în posesia actelor vehiculului (în original!) şi a tuturor cheilor vehiculului.

3. Nu efectuaţi plăţi în avans

Orice comerciant serios de autovehicule vă va confirma că un avans nu este o practică uzuală, pentru a rezerva un vehicul. Nu cunoaşteţi destinatarul "avansului", iar acesta poate dispărea rapid cu banii şi poate că vehiculul nici nu există.

4. Banii lichizi primează

Evitaţi în orice caz plăţile prin sisteme fără numerar. Transferurile de numerar prin Western-Union sau MoneyGram nu sunt concepute pentru proceduri de plată uzuale. Pentru că dvs. ca şi plătitor vă lipseşte verificarea directă a destinatarului, banca nu vă oferă nici un fel de garanţii. Acelaşi lucru este valabil la plata cu cec la transferurile bancare inverse. În Europa, un cec încasat se poate dovedi a fi fals şi după câteva săptămâni. Nici aici, băncile nu vă oferă nici un fel de garanţii. Nu aveţi încredere decât în numerar.

5. Niciodată fără acte

La o achiziţie de autovehicul ar trebui să solicitaţi insistent următoarele acte:

 • Actul de identitate al vânzătorului/proprietarului. Verificaţi numele din actul de identitate şi actele vehiculului, precum şi fotografia.
 • Cartea de identitate a vehiculului şi talonul. Comparaţi seria şasiu indicată în aceasta cu cea din spaţiul motorului.
 • Contract de vânzare-cumpărare încheiat în scris. Numai astfel puteţi iniţia mai târziu eventualele demersuri legale (în ceea ce priveşte manipularea tahometrului, vehicul cu avarii din accidente).

6. Cel mai bun serviciu de custodie sunteţi numai DVS.

Vânzători dubioşi vă pot propune să utilizaţi un serviciu de custodie sau chiar pretind că utilizează unul de la AutoScout24 - dar: AutoScout24 nu oferă servicii de custodie!

Nici nu există „hale de depozitare” AutoScout24 cum se pretinde în unele mesaje electronice false.

La AutoScout24, mulţi angajaţi se ocupă cu verificarea seriozităţii anunţurilor. Însă noi nu putem garanta sută la sută că nu sunt afişate online anunţuri dubioase.

Pentru ca achiziţia autovehiculului dvs. de vis sau a motocicletei să nu devină un coşmar, urmează încă odată câteva reguli de bază:

Nu vă grăbiţi când faceţi comparaţii de preţ. Achitaţi numai la predarea integrală a actelor şi a cheilor, precum şi după încheierea unui contract scris de vânzare- cumpărare.

Contact

Vă ajutăm dacă aveţi întrebări sau probleme.

» E-Mail